sâmbătă, 26 august 2017

Întreprinderea de pompe Aversa din București

Istoria acestei întreprinderi (*), aflată încă de la început în „gura Oborului” datează din 1882 când firma „Ernest Cireak și Fii” înființează un atelier de forjă, la care se adaugă în scurt timp și o turnătorie. 

În 1912 firma este preluată de Dumitru Voinea, care în timpul Primului Război Mondial mută la Iași producția fabricii. După încheierea războiului, firma își schimbă numele devenind „Dumitru Voinea-Fabrica de Mașini și Turnătorie”, pentru a reflecta mai bine starea de fapt, atât în ceea ce privește proprietarul, cât și obiectul de activitate al întreprinderii.

Dezvoltarea fabricii continuă, luând ființă și o sucursală la Râșnov, cu sediul la Brașov. În noul cadru legislativ, firma își schimbă numele, devenind societate pe acțiuni și ulterior societate anonimă pe acțiuni (SAR). Astfel că noul nume este: Întreprinderile Metalurgice Dumitru Voinea SAR. Aici se produceau: site plane, filtre pentru mori, prese de ulei, radiatoare, basculă pod rulant, descojitori de grâu, console, pompe Facla și Duplex, grape, treierători, și multe alte piese turnate și forjate.

În preajma și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fabrica trece la o producție de război: piese de mitralieră, branduri, răngi, părți de bombe, bucătării de campanie. Din 1945, întreprinderea din București și cea din Râșnov se despart, noul nume al celei din Capitală fiind Fabrica de Mașini și Turnătorie Dumitru Voinea.

În 1948, la 11 iunie a început naționalizarea, prin care numeroase întreprinderi și nu numai au trecut din proprietatea privată în cea a statului. Întreprinderea care până atunci era a lui Dumitru Voinea, a devenit proprietate de stat sub numele Uzinele metalurgice „Vasile Roaită” București.

Uzinele se dezvoltă intens și prin mai multe măsuri de comasare prin care sunt integrate fabrici precum: Întreprindere metalurgică – Construcția agricolă (1949), Andrei Prut (1949), Uzina metalurgică Victoria (1959) și Centrifuga (1960). Prin aceste măsuri se încerca formarea unei puternice unități industriale, un proces prin care au trecut și alte întreprinderi (un motiv în epocă pentru aceste măsuri a fost „justa folosire a mijloacelor de producție”).


 Sursa foto: Agerpres.
Din 1964, uzinele și-au schimbat din nou numele: Întreprinderea de pompe Aversa. A urmat o altă perioadă de dezvoltare: marca Aversa a fost înregistrată la nivel internațional (1968), s-a realizat tipizarea și normalizarea pompelor din producția de bază în 1979 (măsuri esențiale pentru o producție industrială eficientă), s-au produs și pompe destinate centralelor nucleare de tip CANDU în 1984 (tip originar din Canada și care a fost utilizat și la Centrala atomo-electrică de la Cernavodă). 

În cadrul unui documentar de la televiziunea Digi24 fostul director Gheorghe Matei spunea: 
„Era o cerere enormă, nu puteam să îi facem faţă. Începuse programul de energetică clasică: Turceni, Rovinari, Anina, Drobeta. Începuse programul de chimie şi petrochimie. Am continuat, după aceea, cu energetica nucleară”.

În legătură cu înregistrarea internațională a mărcii Aversa și fabricarea pentru export, tot Matei spunea:
„Peste 60% pleca în Rusia. După, în ţările arabe, am făcut rafinăria de la Banyas, rafinăria din Zarqa, rafinăria El Mex din Egipt. Am făcut în Irak un sistem de irigaţii complet automatizat”.

Vârful producției la Aversa a fost atins în 1977, când cei peste 3800 de angajați au realizat peste 75.500 de pompe. În anii 1980 situația întreprinderii s-a înrăutățit, chiar dacă peste 80% din producție a mers către export, începeau să fie acumulate datorii.

După 23 noiembrie 1990, Întreprinderea de pompe Aversa este transformată în Societatea Comercială Aversa Societate pe Acțiuni. Urmează o altă parte de istorie ce trebuie să fie scrisă curând. O primă versiune poate fi văzută/citită în documentarul de la Digi24. Cert este că și astăzi Aversa își continuă istoria de peste 130 de ani, după mai multe privatizări eșuate fiind achiziționată în 2013 de Blue Diamond și Autoplast.