Despre IndRo

Industrializarea României, 
http://industrializarearomaniei.blogspot.com/
este un site realizat pentru cercetarea procesului de industrializare a României (R.P.R./R.S.R.) din perioada 1947-1989. În cuprinsul articolelor prezint şi surse primare (documente de arhivă, acte legislative, periodice şi alte documente) necesare unei bune cunoaşteri a procesului de industrializare.
*
Industriografia
Definesc industriografia ca ştiinţa care se ocupă cu studiul evoluţiei concepţiilor despre industrializare şi al scrierilor legate de industrializare. Industrializarea a fost definită, eu nu voi face decât să amintesc că ea este un proces complex, care poate transforma o ţară agrară într-una industrială, care poate oferi posibilitatea de a prelucra materiile prime prin metode şi procedee specifice, care în mod esenţial face trecerea de la munca manuală la cea mecanizată, automatizată.
*
Industrializarea în perioada comunistă 1947-1989
Procesul de industrializare în ţara noastră a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi s-a desfăşurat ulterior lent. Fără să-mi exprim adeziunea la ideologia comunistă, trebuie să spun că în timpul regimului comunist, ţara noastră a devenit o ţară industrială, chiar dacă acest fapt s-a realizat şi prin acumularea multor probleme. Ele au plecat de la bun început, chiar din modul în care ideologia comunistă considera industrializarea, cu principal efect că procesul de industrializare a fost grăbit, forţat, şi nu lăsat să se desfăşoare raţional, cumpătat. Încercarea de a recupera anumite decalaje e întotdeauna bună, dar nu uşoară, nici benefică dacă se face cu prea multe sacrificii. De aceea, problema este nu că regimul comunist a industrializat ţara (doar în parte adevărat, fiindcă o industrie semnificativă exista şi înainte de regimul comunist), ci că a industrializat-o forţat.
*
Industrializarea ca treaptă în cunoaşterea obiectivă a regimului comunist
Pentru că procesul de industrializare a cunoscut în istoria ţării noastre maxima dezvoltare în timpul regimului comunist, am ales această perioadă pentru cercetarea mea. Pentru industrializare, nu pentru regimul comunist. În sens invers, cunoscând procesul de industrializare, se pot deschide multe căi pentru cunoaşterea obiectivă a regimului comunist (şi nu mă refer doar din punct de vedere politic sau economic), şi nu aşa cum deseori este ea realizată, în alb şi negru. Cât despre segmentul temporal ales, am decis ca anul de început să fie 1947, fiindcă atunci a început regimul comunist oficial, prin declararea Republicii Populare Române, şi totodată a fost dat şi primul semnal mai important al unui nou mod de a gândi industrializarea (prin înfiinţarea oficiilor industriale).  
*
Dezindustrializarea ca metodă de recuperare a trecutului 
În plin proces de dezindustrializare, acum este ultima şansă pentru a studia cu mult mai bine decât peste zeci
de ani, modul în care procesul de industrializare s-a desfăşurat, acum cât mai există fabrici şi uzine in situ, şi nu în bunul obicei general, în a studia ceva trecut, mort, tocmai bun pentru a-ţi exprimi regretele fiindcă nu i-ai acordat atenţia cuvenită cât timp era viu. Poate că peste un timp fostele fiare vechi vor fi văzute cu totul altfel, ca să nu mai spun că industrializarea, cel puţin în România în cei aproape 45 de ani de comunism, ca şi în alte ţări (fie şi necomuniste), a schimbat foarte mult întreaga societate. Sunt influenţe incontestabile şi asupra modului de viaţă. 
*
Pentru un proces de industrializare complex, un studiu de cercetare complex
Un studiu de cercetare complex necesar cunoaşterii procesului de industrializare este un studiu desfăşurat pe mai mulţi (zeci de) ani, în care pentru analiza informaţiilor colectate trebuie folosite cunoştinţe din cât mai multe şi mai variate ştiinţe. Cercetarea procesului de industrializare pe care o realizez îşi are rezultatele în parte diseminate prin intermediul acestui site, blog numit http://industrializarearomaniei.blogspot.com/. Este numai una dintre căile de diseminare la care lucrez.
**

S-au adunat deja 7 ani de Industrializarea României (2009-2015) și peste o mie de articole, sute de imagini şi sute de mii de vizualizări.
 ***
Tututor celor care ajung pe acest site şi au plăcerea să citească articolele scrise le adresez salutări. Tuturor celor care îşi găsesc timp să mă corecteze, să mă întrebe,  să contribuie sau pur şi simplu să-mi lase o impresie  despre cele scrise [1], îi asigur că vor primi răspuns şi le adresez mulţumiri şi recunoştinţă.