vineri, 14 august 2015

Uzinele chimice ,,SIN” București

ICECHIM, Institutul de cercetări chimice, în cooperare cu Institutul de fizică atomică și Uzinele chimice SIN București au reușit să pună la punct un procedeu de obținere a acizilor grași sintetici. Procedeul ,,original românesc” presupunea folosirea radiațiilor gama la oxidarea parafinei. Utilizarea radiațiilor nucleare nu implica niciun pericol și bineînțeles că propaganda a pus preț pe această realizare: cercetarea românească era pusă în lumină bună, capitolul reducerea prețului de cost al produselor realizate era și el bifat, la fel și domeniul introducerii tehnicii noi – de precizat aici că SIN București a fost înființată special pentru a găzdui noul proces industrial.

* trebuie să spun că urmăresc procesul industrializării de ceva timp, și nomenclatura întreprinderilor industriale, dar chiar nu auzisem până acum de Uzinele SIN din București – o descoperire personală, un lucru bun sper și pentru cititori.

Sursa: Mihail Florescu, Industria chimică și petrochimică din România. Studii și articole, București, Editura Tehnică, 1972, p. 212, 213, 267, 268.