joi, 20 august 2015

Ușile interioare

Din  lemn se pot produce și uși, fie pentru interior, fie pentru exterior. Pentru fabricarea ușilor interioare trebuie ținut cont de elementele componente: foile de uși (din plăci plane sau rame cu tăblii, pline sau cu geam), tocuri sau căptușeli din materiale lemnoase sau din metal. Foile de uși sunt compuse din dublă placă PFL, ramă cu adaosuri din rășinoase și altele în funcție de modele. Tocurile și căptușelile sunt realizate din lemn masiv, PAL, PFL sau placaje. Pe lângă ușă în sine este evident că sunt necesare și alte componente: balamale de diferite forme și mărimi, broaște și încuietori, dispozitive de blocare, închidere și culisare, mânere pentru manevrarea de închidere și deschidere, lacuri și emailuri, adezivi. La toate aceste materiale se pot adăuga și altele cu propriile operații și tehnologii implicate, în funcție de modelele de uși care trebuie realizate. 

Iată că pentru fiecare produs în parte, chiar și pentru unul aparent banal precum o ușă se folosesc numeroase materii prime, prelucrări, operații și tehnologii. Și atunci ne putem gândi ce implică fabricarea unui produs specializat de industrie mecanică fină, electronică etc. și cât de dificilă poate fi cunoașterea caracteristicilor industrializării (cât de dificil și ce presupune introducerea fabricării unui nou produs industrial, viabilitatea economică etc.).

Sursa: Ion Râmbu, Ioan Florescu, Victor Dogaru, Victor Iliescu, Tehnologia prelucrării lemnului, vol. II, București, Editura Tehnică, 1980, p. 511-516.