marți, 4 august 2015

Serinela Pintilie, Povestirile uitate ale Nicolinei

Serinela Pintilie, Povestirile uitate ale Nicolinei: o istorie a oamenilor și a fabricii, Iași, Casa Editorială Demiurg, 2015.

 

O nouă lucrare importantă pentru cunoașterea procesului de industrializare apărută în anul 2015 este Povestirile uitate ale Nicolinei: o istorie a oamenilor și a fabricii. Prin această carte, autorul,  Serinela Pintilie, ne propune să redescoperim Atelierele CFR Nicolina din Iași, o unitate industrială reprezentativă la nivel național.
Nicolina era și un simbol pentru Iași și chiar întreaga zonă a Moldovei, cu o istorie îndelungată, dar cu perioada de maximă dezvoltare în comunism. Pe lângă o prezentare cronologică a evoluției Atelierelor CFR Nicolina din care nu lipsește nici partea după 1989, cititorul este pus în fața unui demers de istorie orală, ,,o încercare onestă de recuperare a trecutului fără clișeele epocii comuniste”. Deloc de neglijat este faptul că privind muncitorii nu ca o masă de oameni, ci ca un corp plin de individualități, avem șansa de a descoperi lucruri noi, neștiute și nebănuite, despre o perioadă altfel bruiată ideologic și despre un subiect al industrializării prea puțin prezentat după 1989 conform dictonului sine ira et studio.
Pe măsura ce astfel de cărți văd mai des lumina tiparului, pe măsură ce putem fi îndreptățiți măcar să sperăm că în următorii zece ani vom fi martorii apariției unei monografii profesioniste a procesului de industrializare care să fie centrată pe perioada comunistă.