vineri, 28 august 2015

Placajul

Placajul este un semifabricat din lemn, în formă de placă, constituit prin încleierea unui număr de foi de furnir (de obicei, impar) așezate suprapus cu direcția fibrelor fixate perpendicular sau în același sens. Placajelor pot fi întrebuințate printre altele în lucrări de construcții civile, industriale, agricole, în industria ambalajelor, transporturi navale, rutiere și aeriene, mobilier de diverse tipuri pentru diferite construcții, carcase pentru instrumente muzicale, jucării, podeste, semnalizări rutiere, geamantane, dulapuri cu aparataj electric, conducte, panouri publicitare, de expoziții, articole pentru sport. Principalele specii de lemn utilizate: fagul, frasinul, mesteacănul, stejarul, teiul, molidul și pinul.
Pentru realizarea placajelor se urmează următoarele etape: sortarea, controlul și asamblarea furnirelor înainte de încleiere, încleierea furnirelor (prin aplicarea unui adeziv în funcție de folosința placajului, la exterior sau interior), asamblarea pachetelor.

Ion Râmbu, Ioan Florescu, Victor Dogaru, Victor Iliescu, Tehnologia prelucrării lemnului, vol. II, București, Editura Tehnică, 1980, p. 119-159.