luni, 9 septembrie 2013

Enigma

,,Enigma" este un joc de intuiţie fabricat în comunism, compus dintr-o tablă de joc, cartonaşe, pioni şi un regulament de joc.


Ipoteza şi intriga jocului
,,Cîţiva prieteni au plecat la o vînătoare de vulpi. La un moment dat au zărit un iepure care zăcea mort. Fiind o zi de iulie, deci într-un anotimp în care pentru protecţia faunei legea interzice sacrificarea unor astfel de animale, era clar că a avut loc un braconaj. Dar ENIGMĂ! Cine a omorît iepurele, unde şi cu ce a fost omorît! La acest trei întrebări, prin deducţii logice, sînteţi invitaţi să răspundeţi. Răspunsurile dv. Trebuie să corespundă celor trei cartonaşe «ENIGMĂ» din plic. Cîştigă jucătorul care reuşeşte să stabilească primul cine este vinovatul, arma folosită şi locul unde a fost ucis iepurele. SUCCES!

Prezentarea pe scurt a jocului
La Enigma pot participa între 3 şi 6 jucători. Scopul jocului este găsirea făptaşului de braconaj, a locului şi a armei folosite.
Pentru descoperirea făptaşului (Alina, Diana, Moş Flintă, Ochilă, Setilă, Sfarmă Piatră), armei (puşcă, arc, praştie, capcană, cuţit, otravă) şi a locului unde s-a petrecut acţiunea (în pădure, la munte, în poiană, lângă cascadă, lângă râu, în deltă, în câmp, lângă lac), jucătorii vor intra rând pe rând în rolul anchetatorilor/martorilor. După ce a adunat mai multe informaţii şi a formulat câteva ipoteze, fiecare anchetator va putea prezenta o acuzaţie atunci când crede că a adunat toate elementele necesare. Prin confruntarea cu elementele scoase de la începutul jocului (un făptaş, o armă, un loc) jucătorul va afla dacă a făcut o intituiţie corectă, câştigând astfel jocul. Dacă nu, cel care a greşit rămâne în joc doar pentru a servi celorlalţi jucători drept martor.

Elementele educative
Pe lângă abilităţi pe care jucătorii le capătă pe parcursul jocului (atenţie, deducţia, capacitatea de a interacţiona cu ceilalţi jucători pentru atingerea obiectivului), să remarcăm şi cealaltă componentă educativă a jocului, de conştientizare a săvârşirii unui delict rezumat şcolăresc în regulament: ,,Fiind o zi de iulie, deci într-un anotimp în care pentru protecţia faunei legea interzice sacrificarea unor astfel de animale, era clar că a avut loc un braconaj.

Sursa pentru regulamentul jocului Engima: http://leonardo.radoiu.ro/.