miercuri, 3 aprilie 2013

Reindustrializarea României

Procesul de reindustrializare a României este în stadiu de proiect. Finalizarea unui studiu-ghid pentru viitoarea reindustrializare este prognozată la finalul anului 2013. Până atunci au loc consultări şi dezbateri cu reprezentanţi din diverse ramuri industriale şi cu specialişti din variate domenii, sunt lansate mai multe propuneri, iar mass-media este din ce în  mai interesată în a prezenta acest subiect. 

1. Despre necesitatea unor noi hărţi economice, a unui manual de geografie economică
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian: ,,Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel”.
2. Reindustrializarea României: politici şi strategii studiu realizat de Grupul de Economie Aplicată (GEA) la comanda Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, iunie 2010.
3. Analiza şi propunerile Uniunii Generale a Industriaşilor din România (U.G.I.R.) cu privire la reindustrializarea României. Cităm 2 idei:
- ,,România a rămas, din nefericire, 2 decenii fără o politică în domeniul industrial”
- ,,reindustrializarea României trebuie să pornească de la inventarierea resurselor economice care să  clarifice resursele naturale, materiale, financiare, umane, de cunoştiinţe şi informaţionale care pot fi atrase în acest proces”.