vineri, 15 februarie 2013

Regionalizarea României

Regionalizarea României [1], adică împărţirea teritoriului în regiuni, a intrat în atenţia politicienilor în ultimii ani. Fie că sunt partide politice declarate de dreapta sau de stânga, partide aflate la putere sau în opoziţie, toate vor formarea regiunilor (şi respondenţii IRES erau în majoritate de acord). Poate că într-un final chiar se va realiza. Însă din dezbaterile de până acum, se pot identifica anumite obstacole în calea regionalizării : componenţa teritorială a regiunilor (în special legată de judeţele locuite majoritar de unguri), necesitatea revizuirii Constituţiei, şi altele probleme oarecum minore, precum alegerea guvernatorilor/preşedinţilor acestor viitoare regiuni, problemele birocratice generale. Motivele care au declanşat dezbaterile de reorganizare teritorială au fost cele legate de proasta administrare teritorială a ţării în actualul context – slaba atragere de investiţii şi fonduri europene, risipa banilor de la buget pentru administrarea atâtor unităţi administrativ-teritoriale (41 de judeţe plus municipiul Bucureşti) în condiţii de criză economică.
Dar împărţirea României pe judeţe este tradiţională şi nu a reprezentat un obstacol, nici înainte de chiar existenţa României (Ţara Românească şi Moldova), nici după Marea Unire (când s-au realăturat Basarabia, Bucovina şi Transilvania) şi nici pentru intrarea în NATO sau U.E. Problemele care au dus la intrarea în dezbatere a regionalizării ar putea fi rezolvate printr-o guvernare bună la nivel central, prin crearea unui cadru favorabil de dezvoltare, prin profesionalizare. S-a avansat şi ideea formării unor regiuni cu păstrarea judeţelor (împărţirea administrativ-teritorială asemănătoare cu cea din timpul regelui Carol al II-lea). Poate că ar fi o soluţie mai bună, un compromis. Altfel, judeţele sunt un element de identitate românească, precum limba română şi nu ar trebui desfiinţate. 

[1] Pentru regionalizarea din timpul regimului comunist : http://industrializarearomaniei.blogspot.ro/2009/05/impartirea-administrativ-teritoriala.html