luni, 10 decembrie 2012

Termocentrala Floreşti : sit arheologic industrial

Termocentrala Floreşti a fost proiectată de Emil Prager în perioada interbelică [1] [2]. În perioada comunistă a beneficiat de modernizări (extinderea capacităţii de distribuţie energie electrică prin staţii de 25 kV şi 60 kV), dar în 1971 a fost dezafectată [3]. Astăzi, Termocentrala Floreşti este doar o ruină, un sit arheologic industrial. Importanţa lui este mare, la fel şi stare sa de degradare, deşi mai păstrează elemente de construcţie originale. La dezvoltarea industrială pe care judeţul Prahova a avut-o de-a lungul timpul este curios că nimeni nu se îngrijeşte de Termocentrala Floreşti. Ea chiar dacă nu mai îndeplineşte funcţia iniţială de producătoare de energie electrică, nu merită să fie demolată, ci ar trebui integrată unui alt proiect (cultural, comercial), care să păstreze istoria locului, printr-o reconversie funcţională armonioasă [4]. 
 *Pentru fotografiile actuale ale Termocentralei Floreşti pe care mi le-a trimis, ca şi pentru semnalarea acestui sit arheologic industrial, îi mulţumesc lui Irina Andrei.

[1] Hristache Popescu, Personalităţi româneşti în construcţii, Bucureşti, 2008, p. 827.
[2] Mihai Olteneanu, Mari personalităţi ale ştiinţei tehnice din România, Bucureşti, 2007, p. 271.
[3] Paul Cartianu, Petru Iftime, Călin Mihăileanu, Eugeniu Pavel, Costin Rucăreanu, Electrificarea în România 1951-1992, Bucureşti, 1996, p. 219, 221.
[4] Câteva exemple în acest sens sunt legate de fosta Întreprindere poligrafică ,,30Decembrie” şi de fosta Bursă de Mărfuri din Bucureşti.