miercuri, 5 decembrie 2012

Lucrări de deschidere miniere

Pentru a extrage zăcăminte minerale este nevoie să se realizeaze lucrări de deschidere. Ele pregătesc un zăcământ pentru exploatare. Pe cât de bine sunt ele derulate, pe atât de eficient va fi exploatarea zăcământului. De aceea, de la decizia de a exploata un zăcământ şi până la producţia lui planificată, se scurgea un anumit număr de ani, în funcţie de dificultăţile de exploatare (de unde şi numărul mare de metode de deschidere) şi de investiţiile realizate. Şi astăzi exploatarea unui zăcământ se supune aceloraşi principii (aşa cum este şi cazul contemporan, al zăcămintelor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră). Revenind la perioada comunistă, cele mai uzitate lucrări de deschidere a unui zăcământ erau : deschiderea cu plane înclinate, cu puţuri verticale, cu galerii de coastă, metode combinate de deschidere (cu galerii de coastă şi puţuri oarbe [1], cu galerii de coastă şi plane înclinate, cu puţuri de la suprafaţă şi puţuri oarbe, cu puţuri verticale şi rostogoluri colectoare) [2]. Dacă lucrările de deschidere nu erau bine realizate, investiţiile pentru exploatare şi întreţinere creşteau, gradul de valorificare a zăcământului scădea şi rentabilitatea zăcământului se evapora [3]. Cooperarea între inginerii geologi şi de mine era crucială pentru obţinerea unor rezultate scontate.


[1] Puţul orb avea rolul de a asigura o exploatare în bune condiţii a zăcământului. Denumirea puţului este dată de faptul că acesta nu are ieşire la suprafaţă, ci conectează puţurile unde se lucrează efectiv cu galeria de coastă prin care producţia din respectivul minereu este transportată către suprafaţă.
[2] Bujor Almăşan, Exploatarea şi valorificarea zăcămintelor de substanţe minerale utile solide, Bucureşti, 1982, p. 28-41. 
[3] Cu alte cuvinte nu mai era un zăcământ, ci doar o asociere de roci şi minerale (gangă). Zăcământul presupune existenţa unor cantităţi mari de minereu, iar deosebirea dintre minereu şi mineral este că primul are o valoare industrială (zăcământul poate fi definit astfel şi ca o acumulare de substanţe minerale utile; ce-i drept ,,utile" conform cu tehnologia de la un anumit moment dat, la fel cum şi mineralul poate deveni minereu).