duminică, 14 octombrie 2012

Deutsches Technikmuseum - un model

Deutsches Technikmuseum - un model de muzeu dedicat istoriei ştiinţei şi tehnicii

Stiftung Deutsches Technikmuseum Berlin este instituţia culturală (fundaţia) din Berlin care reuneşte mai multe complexuri muzeale cu activităţi specifice, dar şi de cercetare şi documentare. Dintre cele cinci părţi componente ale fundaţiei înfiinţate relativ recent, în 2001, Deutsches Technikmuseum (înfiinţat în 1982) este cea mai mare. 
Să nu ne gândim la o mare clădire când spunem ,,muzeu”, ci la un întreg amplasament muzeal. El este format din linii de cale ferată, mori de vânt şi de apă, un parc şi multe clădiri mai vechi sau mai noi (berărie veche cu utilajele necesare producerii berii în stare foarte bună de conservare). Clădirile muzeului adăpostesc numeroase exponate importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii germane şi mondiale. Trenuri şi locomotive, bărci, vapoare şi avioane, motoare şi alte utilaje şi instalaţii sunt bine conservate şi puse în valoare de muzeu. Să nu ne gândim la panouri întregi (cu termeni tehnici) care trebuiesc citite la fiecare exponat pentru a înţelege cât de cât ceva. Cuvântul care poate caracteriza cel mai bine muzeul este ,,interactivitatea”. Publicul vizitator poate urmări şi contribui la realizarea unor experimente care îi uşurează vizitatorului pătrunderea în această lume a ştiinţei şi tehnicii, nu întocmai facil. Vizitatorul poate să înţeleagă mai bine cum funcţionează diferitele cuceriri ale ştiinţei moderne şi mai ales cum a fost posibilă realizarea lor, prin straturi de acumulări de invenţii şi tehnologii. 
Întreg discursul muzeistic de la Deutsches Technikmuseum nu poate decât răsplăti deplin vizitatorul care-i trece pragul, şi care uimit de ceea ce vede nu-şi poate promite decât că va reveni curând. 

Despre  Deutsches Technikmuseum Berlin :
http://www.rbb-online.de/heimatjournal/archiv/heimatjournal_vom0/ulli_zelle_ist_in.html

A se vedea şi experienţa grecească, care ar servi bine unui muzeu de profil românesc. Până atunci ne mulţumim doar cu exponatele preţioase de la Muzeul Tehnic ,,Dimitrie Leonida” din Bucureşti (cel puţin în Bucureşti), expuse din păcate într-un mod puţin onorabil (pentru ceea ce reprezintă).