vineri, 27 iulie 2012

,,Bunul Gospodar”

               În perioada comunistă s-au produs multe jucării şi jocuri interesante. Multe dintre ele aveau un rol distractiv, dar şi educativ.
            Ca exemplu de joc de societate din perioada comunistă prezint jocul ,,Bunul Gospodar”. El a fost produs de Cooperativa ,,Gutinul” Baia Mare şi costa 92,50 de lei (în anul 1980?).
Scopul jocului : ,,este ca jucătorii să-şi gospodărească judicios banii, sa-şi cumpere locuinţă şi să şi-o mobileze”. Jucătorii (între 2 şi 6) înaintează pe o tablă de joc împărţită în mai multe căsuţe/pătrate şi dreptunghiuri cu ajutorul unui zar.  

Cutia jocului

            În momentul când un jucător ajunge pe o căsuţă de joc urmează indicaţiile pe care le găseşte scrise acolo. Unele căsuţe îi vor da posibilitatea jucătorului de a-şi mobila locuinţa. Plata pentru locuinţă (un carton pe care este desenat interiorul casei şi camerele ei) şi mobilarea ei (bucăţi de carton ce reprezintă părţi din interiorul casei) se face plătind lei (jucătorul începe cu 4000 de lei şi de fiecare dată când trece pe la ,,Start”, adică reia traseul, primeşte 2000 lei). 

Interiorul locuinţei din joc
Banii sunt sub forma unor hârtii colorate şi sunt împărţiţi în următoarele sume : 1000, 200, 100, 50, 25, 10 şi 5 lei, dar şi sub forma unor carnete de C.E.C.. Costul unui apartament (locuinţa) în joc era de 30000 lei, mobilierul de bucătărie costa 3000 lei, aparatul radio 2000 lei, maşina de cusut 2500 lei, maşina de spălat 2600 lei.
            Mai sunt şi alte elemente de joc. De exemplu, când un jucător ajunge în căsuţa ,,Loto-Prono”, el trage un ,,loz în plic” dintre cele 42 ale jocului şi urmează instrucţiunile. 
             Câteva exemple de lozuri în plin şi instrucţiunile pe care trebuie să le urmeze un jucător :
,,La concursul «Cine ştie cîştigă» ai cîştigat un aparat radio”.
,,Dacă ai apartament, poţi să-ţi cumperi mobilă. Mută pe 11”.
,,Economiseşte banii! Banii economisiţi depune-i la C.E.C. căci ţi se va plăti o dobîndă de 5 la sută”.
,,La tragerea «Loto Pronosport» ai cîştigat 2.000 lei”.
,,Mută pe pătratul 34 şi plăteşte 400 lei”.
,,O excursie cu vaporul pe Dunăre este deosebit de atractivă. Mută pe 33 şi plăteşte 40 lei”.

Un loz în plic
 ,,Citeşte! Cititul este o distracţie plăcută, instructivă şi ieftină”.
,,Ai cîştigat 50 lei”.
,,Ai aruncat o hîrtie pe stradă, plăteşti o amendă de 10 lei”.
,,Sportul întăreşte sănătatea. Fă şi tu sport. Mută pe 7”.
           Din exemplele de mai sus se desprinde uşor latura educativă şi instructivă a jocului cu mesaje clare, precum ,,Citeşte!”, ,,Sportul întăreşte sănătatea”, ,,Economiseşte banii!” şi altele, care prin lipsa lor nu ar fi alterat jucabilitatea, ceea ce subliniază indirect rolul/scopul jocului. Pe de altă parte, alte mesaje sunt direct legate de joc instruind jucătorul să cedeze/primească anumiţi bani de joc pentru a urma indicaţiile şi altele asemenea.
            ,,Bunul Gospodar” este un joc de societate educativ, instructiv şi distractiv ce merită văzut, dacă nu şi încercat!

Sursa imaginilor : Colecţia personală VM.
Alte surse pentru ,,Bunul Gospodar” :