vineri, 8 iunie 2012

Despre Moara lui Assan şi miza ei imobiliară

Moara lui Assan se află pe un teren mare de 5 hectare într-o zonă importantă a Bucureştiului. În consecinţă terenul valorează mult. Acesta este principalul defect al Morii lui Assan : amplasarea pe un teren scump din Bucureşti.
Pentru cei care şi-ar dori ca Moara lui Assan să fie transformată în muzeu, există următoarele principale argumente : este o clădire de patrimoniu naţional (de fapt acesta nu este un argument, aici este vorba despre lege - Moara lui Assan trebuie protejată conform statutului), este o clădire din anul 1853 care reprezintă prima clădire industrială din Bucureşti, are o frumuseţe arhitectonică, chiar şi atât de afectată de furturi, incendii şi alte calamităţi provocate pe cale umană, este încă într-o stare bună, care prin recondiţionări ar putea fi conservată bine în continuare. Dar Moara lui Assan poate fi conservată şi prin transformarea ei într-un loc pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale, nu trebuie să fie neapărat muzeu, deşi importanţa sa ar impune acest lucru.
Moara lui Assan este un monument şi trebuie să ne gândim la moară, chiar dacă poate ne vine greu, ca la un castel medieval sau o biserică veche, deci clădiri care fac parte din patrimoniul naţional şi care trebuie păstrate şi recondiţionate pentru importanţa lor. Având în vedere anul construirii Morii lui Assan, importanţa ei este chiar internaţională...