joi, 10 mai 2012

Ziua constructorilor de maşini

,,Acordînd o deosebită preţuire oamenilor muncii care lucrează în ramura industriei construcţiilor de maşini şi pentru a le prilejui o zi festivă în vederea trecerii în revistă a realizărilor obţinute şi a stimulării în activitatea viitoare” [1]. Pasajul anterior este justificarea legislatorului (Consiliul de Stat) pentru instituirea ,,Zilei constructorilor de maşini”. Ea era sărbătorită în prima duminică a lunii iulie. Nu era singura zi de sărbătorire a muncitorilor, şi nu era nici singura sărbătoare dedicată unei ramuri industriale [2]. Chiar putem remarca, în raport cu importanţa ramurii industriei construcţiilor de maşini în cadrul industriei, o întârziere în instituirea unei astfel de sărbători, gândind în parametrii vremii (importanţa ramurii industriale grele menţionate în cadrul procesului de industrializare comunist, valenţa propagandistică a unei astfel de zile).

[1] D.C.S. nr. 48/14.02.1973, în Colecţia de legi şi decrete, ianuarie-martie, Consiliul de Stat, Bucureşti, 1973, p. 219.
[2] Cel mai probabil, informaţiile mai trebuie însă verificate, prima zi de sărbătoare instituită a fost cea dedicată muncitorilor din industria extractivă (mine şi petrol), la început de ani 1950.