luni, 21 mai 2012

Carochem S.A.

La 2 februarie 1979 două întreprinderi româneşti, Întreprinderea de stat pentru comerţ exterior (I.S.C.E.) ,,Chimimportexport” şi I.S.C.E. ,,Danubiana”, ambele din subordinea Ministerului Industriei Chimice, participau împreună cu Grupul ,,Corporacion Industrial Catalana” şi firma ,,Picsa” la constituirea unei întreprinderi mixte numite ,,Carochem S.A.”, la Barcelona, în Spania. Carochem comercializa produsele chimice şi petrochimice româneşti în Spania şi în alte state, şi se ocupa şi de comercializarea produselor spaniole la noi în ţară [1]. În mod secundar, realiza şi activităţi precum depozitarea de produse, închirierea de vase pentru transportul produselor chimice şi petrochimice (operaţiunea de navlosire) etc.
Întreprinderile româneşti participau la formarea Carochem cu un procent individual de 20%, adică împreună avea o participaţie minoră, lăsând companiilor spaniole participaţia majoritară [2]. În schimb, când în R.S.R. se constituia o societate mixtă, întreprinderile româneşti care luau parte la formare ei deţineau cota majoritară în acea societate [3].

[1] D.C.S. nr. 53 din 02.02.1979 în ,,Buletinul Oficial al R.S.R.”, nr. 17, din 21 februarie 1979.
[2] În mod asemănător, în 1973 contribuţia Întreprinderii de comerţ exterior «Geomin» în Peru la constituirea Societăţii mixte româno-peruane «Întreprinderea minieră specială Antamina – societate cu răspundere limitată» era de 49%, http://industrializarearomaniei.blogspot.com/2009/11/intreprinderea-miniera-speciala.html.
[3] Un astfel de exemplu a fost prezentat chiar aici pe sait : Societăţii mixtă Fabrica de reductoare REŞIŢA – RENK (49% deţinută de Zahnraederfabrik Renk A.G., în rest firme româneşti), http://industrializarearomaniei.blogspot.com/2009/11/societatea-mixta-fabrica-de-reductoare.html.