vineri, 27 aprilie 2012

Produse realizate la Întreprinderea ,,Industria Sîrmei” Câmpia-Turzii (ISCT) - 1958

Conform cu împărţirea administrativ-teritorială în vigoare în anul menţionat, ,,Industria Sîrmei” Câmpia-Turzii (ISCT) se afla în Raionul Turda, din Regiunea Cluj. Întreprinderea înfiinţată în 1920, a fost naţionalizată în 1948, iar ulterior a beneficiat de o dezvoltare importantă a activităţii industriale. Ca urmare a acestei dezvoltări, ,,Industria Sîrmei” a ajuns să realizeze o gamă variată de produse industriale. Am să prezint produsele industriale realizate de ,,Industria Sîrmei” Câmpia-Turzii la nivelul anului 1958, aşa cum reiese dintr-un document de arhivă [1].
            Pentru necesităţile industriei constructoare de maşini, ,,Industria Sîrmei” era capabilă să producă oţelul de rulmenţi, bare trase de oţeluri aliate de construcţie, profil laminat pentru genţi auto, sârme pentru arcuri de supape, electrozi de sudură cu calităţi superioare, conductori electrici pentru carotaj şi prospecţiuni în industria petrolieră, profil rombic şi lat pentru construcţia de maşini şi utilaj agricol [2]. Pentru întreprinderile din industria uşoară, uzina din Câmpia-Turzii realiza sârmă pentru ace de tricotaj şi sârmă pentru cocleţi [3]. La ,,Industria Sîrmei” se fabricau şi conductori electrici, sârme de bobinaj profilate, conductori pentru radioficare şi televiziune, conductori bimetalice (fier şi cupru) şi alte produse utilizate în industria electrotehnică. O serie de produse speciale se realiza pentru necesităţile industriei de apărare : oţeluri carbon şi aliate de înaltă puritate, oţeluri speciale pentru industria aeronautică, sârmă de foarte înaltă rezistenţă, conductori telefonici de campanie (C.T.F. 7 şi C.T.F. 19) şi altele [4]. Multe dintre aceste produse industriale erau realizate pentru prima oară  în ţara noastră.
            În 1958, la uzina ,,Industria Sîrmei” erau în pregătire şi alte produse industriale spre a fi realizate (electrozi de sudură cu înveliş celulozic, electrozi de sudură pentru sudarea oţelurilor inoxidabile şi austenice manganoase, sârmă pentru beton precomprimat cu calităţi superioare etc.). De asemenea, uzina era angrenată şi în diverse proiecte mai complexe şi care necesitau cooperarea mai multor întreprinderi (realizarea locomotivei Diesel electrică, modernizarea încălzitului la vagoanele C.F.R., fabricarea de maşini agricole moderne etc.) [5].
            Aşa cum reiese din gama produselor industriale prezentate, ,,Industria Sîrmei” Câmpia-Turzii şi-a continuat tradiţia industrială şi a reuşit să devină încă din anii 1950 din ce în ce mai importantă pentru industria românească, prin interdependenţele create în industrie şi nu numai (a se vedea contribuţia la realizarea maşinilor şi utilajelor pentru agricultură).  

[1] S.A.N.I.C., fond Preşedinţia Consiliului de Miniştri, dosar 265/1958.
[2] S.A.N.I.C., fond Preşedinţia Consiliului de Miniştri, dosar 265/1958, f. 6, 7.
[3] Cocletul este un ochi de iţă la războiul de ţesut.
[4] S.A.N.I.C., fond Preşedinţia Consiliului de Miniştri, dosar 265/1958, f. 7.
[5] Ibid., f. 8.