duminică, 19 februarie 2012

Cărţi de joc : Costume populare

La Întreprinderea poligrafică ,,Banat” Timişoara [1] s-au produs în anii comunismului mai multe cărţi de joc şi educative. Un astfel de joc era cel în care era prezentat portul popular din câteva judeţe româneşti. În acest set de cărţi de joc în genul ,,Păcălici” erau 33 de cărţi. 32 de cărţi reprezentau fie un băiat, fie o fată, îmbrăcaţi în costum popular şi figuraţi într-o anumită postură sau alături de diverse obiecte prin care se făcea aluzie la obiceiurile sau ocupaţiile din cuprinsul judeţului pe care-l reprezentau. Cele 16 judeţe reprezentate prin câte două cărţi (un băiat şi o fată) erau : Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea. La cele 32 de cărţi de joc se adăuga şi păcăliciul care era un căluşar.
O carte de joc prezenta pe lângă fata sau băiatul în costumul popular al respectivului judeţ (în partea centrala) şi un simbol cu trimitere la judeţul reprezentat (în colţul din stânga sus) şi numele judeţului (de obicei în partea inferioară a cărţii de joc). Pe spatele cărţii de joc era reprezentat simbolul cu trimitere la Întreprinderea poligrafică ,,Banat” Timişoara [2], peste un fond creat printr-o ţesătură de linii albastre diagonale de diferite grosimi. Dimensiunile unei cărţi de joc erau : lăţimea 82 mm şi lungimea 50 mm. Colţurile cărţilor de joc erau rotunjite. Cărţile veneau ambalate într-o cutie din plastic de culoare galbenă, cu un capac transparent. Pe spatele cutiei era simbolul întreprinderii producătoare, IPBT. Nu ştiu dacă jocul era însoţit şi de un regulament de joc, dacă avea un anumit nume sau la ce preţ era vândut. Orice informaţie din partea cititorilor este binevenită !

Setul de cărţi de joc în cutie
Carte de joc – fată în costum popular, judeţul Constanţa
Carte de joc – băiat în costum popular, judeţul Constanţa
Spatele unei cărţi de joc
Spatele cutiei jocului de cărţi
Detaliu de pe spatele cutiei unde se poate vedea fabrica producătoare : I.P.B. Timişoara.

[1] Despre IPBT şi alte întreprinderi tipografice : http://industrializarearomaniei.blogspot.com/2009_06_01_archive.html
[2] Atât cartea, cât şi facla aprinsă sunt simboluri întrebuinţate în perioada comunistă (şi nu numai) pentru învăţământ, educaţie (un alt exemplu unde se pot întâlni aceste simboluri cu trimitere către domeniile menţionate sunt stemele judeţelor şi muncipiilor).
Sursa pentru imagini : Colecţia personală VM.