vineri, 27 ianuarie 2012

Stahanovism

Aleksei Stahanov a fost un miner rus devenit celebru în întreaga lume [1] după ce a reuşit în 1935 să extragă 102 tone de cărbune, de 14 ori mai mult decât prevedea norma sa [2]. S-au ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii recordului [3], discuţie pe care nu o dezvoltăm acum. În schimb ne interesează efectele acestei performanţe. Pe lângă beneficiile imediate pentru Stahanov (aprecieri la nivel înalt, decorări, recompensări cu funcţii de conducere şi altele), recordul său a pus bazele mişcării stahanoviste, cea care îşi propunea în primul rând depăşirea normei de producţie [4]. Mişcarea stahanovistă s-a întins în toate ţările comuniste. Rezultatele excepţionale obţinute de unii muncitorii erau atent prezentate de propagandă. Se arăta numele muncitorului, locul unde lucra şi se descria performanţa sa, urmată (dacă mai era cazul) de morala propagandistică. Muncitorii care depăşeau norma prevăzută în domeniul lor de activitate erau numiţi la noi fie stahanovişti, fie fruntaşi în producţie. Se spunea că foloseau ,,metode înaintate de muncă”, de multe ori preluate de la sovietici, se mai arăta că foloseau cât mai eficient materiile prime disponibile şi că serveau la rândul lor drept exemplu pentru ,,noi cadre de muncitori calificaţi” [5].

[1] A apărut şi pe coperta revistei săptămânale ,,Time” cunoscută că rezerva la fiecare număr coperta sa unei personalităţi importante  (http://www.time.com/time/covers/0,16641,1101351216,00.html).
[2] Lucian Boia, Mitologia ştiinţifică a comunismului, Bucureşti, 2005, p. 145.
[3] Cu toate acestea, să spunem că în mai puţin de un an recordul a fost depăşit de Nikita Izotov : 607 tone de cărbune extrase într-o singură tură/şut (http://en.wikipedia.org/wiki/Stakhanovite_movement).
[4] Lucian Boia, op.cit., p. 146.
[5] Astfel de formulări sunt omniprezente în cărţile din anii 1950 şi 1960 în care se prezentau reuşitele sistemului şi dezvoltarea ţării. Citatele folosite le-am preluat din cartea Raionul N. Bălcescu, eri şi azi, Bucureşti, 1961, p. 18.