luni, 24 octombrie 2011

Sovrompetrol

La 24 octombrie 1945 s-a înfiinţat Sovrompetrol, societate mixtă româno-sovietică. Până la desfiinţarea sa zece ani mai târziu, în anul 1955, Sovrompetrol a fost compania petrolieră care controla industria petrolieră : de la lucrări de prospecţiuni şi explorare până la cele de extracţie şi rafinare. O bună parte din producţia de petrol şi produse petroliere era exportată către U.R.S.S. sub coordonarea acestei întreprinderi.
Caracterul mixt al Sovrompetrol era dat de aportul de capital care a dus la înfiinţarea ei : statul sovietic a contribuit cu acţiuni ale companiilor petroliere controlate de germani înainte de cel de-al doilea război mondial (Concordia, Colombia, Petrol-Block, IRDP, Sardep, Kontinentale şi altele), alături de materiale necesare explorării şi exploatării ţiţeiului, iar statul român cu acţiuni de la Creditul Minier (cu rafinăria Brazi construită în 1934, dar aproape în totalitate distrusă în timpul războiului mondial) şi Redevenţa, completate cu terenuri stabilite de comun acord pentru explorare şi exploatare de ţiţei şi pentru o perioadă limitată inclusiv jumătate din revenţele ce reveneau statului român în urma concesionării terenurilor menţionate.
În concluzie statul sovietic a contribuit cu valoarea unor acţiuni de companii care nu erau ale lor (rezultatul final al războiului a schimbat apartenenţa companiilor, ele fiind considerate ca o pradă de război, o despăgubire) în timp ce statul român a contribuit cu propriile zăcăminte de ţiţei, iar o bună parte din produsele rezultate ca urmarea a funcţionării Sovrompetrol lua tot calea U.R.S.S. (ca plată a datoriilor de război ale ţării noastre către sovietici, dar şi ca principal produs de export).
Centralizarea industriei petroliere sub semnul Sovrompetrol trebuie să fi avut şi părţi bune precum aplicarea unor metode bune pentru găsirea şi extracţia ţiţeiului (sovieticii avea tot interesul) şi care a condus la descoperirea de noi zăcăminte de ţiţei, la o exploatare mai bună a celor existente, şi la alte beneficii sub aspect tehnic pentru industria petrolieră românească, fiindcă industria sovietică era mai avansată tehnologic decât cea românească (să nu uităm să fim corecţi : la nivel internaţional oamenii de ştiinţă ruşi au meritele lor incontestabile).