luni, 1 august 2011

Demolări în Bucureşti

Prezint cazul a două demolări de construcţii industriale în Bucureşti : Uzina ,,Vulcan” şi Întreprinderea ,,Timpuri Noi”.
Atât Uzina ,,Vulcan” cât şi Întreprinderea ,,Timpuri Noi” au fost mult timp foarte importante pentru economia românească (au fost înfiinţate înainte de regimul comunist, iar în timpul acestuia şi-au conservat statutul şi chiar şi l-au îmbunătăţit).
În perioada postcomunistă acest fapt s-a schimbat în urma reorganizării economice realizate şi a problemelor întâlnite în perioada următoare. Terenul pe care aceste fabrici se aflau a devenit mult mai valoros decât producţia acestora. Astfel că au urmat relocări ale întreprinderilor şi demolări ale vechilor construcţii.
Uzina ,,Vulcan”, aflată pe Şoseaua Sebastian a fost demolată şi în locul ei a fost ridicat un hipermarket Kaufland. Memoria întreprinderii aflată în această zonă a fost păstrată în denumirea neoficială Kaufland-Vulcan, în cea oficială fiinţând sub numele Kaufland Sebastian.
În ceea ce priveşte Întreprinderea ,,Timpuri Noi”, sediul acesteia a fost modificat ca şi în cazul Uzinei ,,Vulcan”, care a fost relocată şi ea. Construcţiile industriale de pe fosta platformă industrială ,,Timpuri Noi” aflate pe Splaiul Unirii, au fost dărâmate şi în locul lor va fi ridicat un ansamblu de construcţii rezidenţiale şi comerciale (birouri) în proprietatea Ikea.