luni, 6 iunie 2011

Dezindustrializare

1.Despre dezindustrializarea din diverse oraşe în România ca şi despre fenomen în general se poate citi pe internet pe paginile ziarelor, pe bloguri, forum-uri, în comentarii la diverse articole. Despre Braşov cu situaţia întreprinderilor Hidromecanica, Lubrifin, Tractorul şi altele, despre Cluj şi demolarea în 2008 a fabricii de tutun (construită înainte de regimul comunist), despre fabrici din
Galaţi şi exemplele ar putea continua [1] Despre patrimoniu industrial am mai postat cu ceva timp în urmă, iar acum am mai găsit alte asemenea preocupări pe internet. Imagini cu zone dezindustrializate se pot găsi şi pe saituri precum flickr.

2.Pe mai multe pagini de internet circulă o listă cu principalele întreprinderi din România în 1989 ca sursă fiind cel mai probabil ziarul ,,Tricolorul”, apropiat de PRM. Pe mai multe bloguri, saituri, forumuri apare această lista parţiala sau nu, cu o circulaţie rapidă. Lista de peste 1200 de întreprinderi este doar aproximativă, o îngrămădire de nume cu o clasificare la fel de aproximativă (mai sunt întreprinderi de transporturi, de comerţ şi altele). Comentariile care apar la această listă sunt adesea îndârjite, nostalgice, cu tente (interpretări) politice, folosesc şi un limbaj licenţios şi sunt mai puţin gândite la rece, analitic, ce să mai vorbim despre interesul pentru industrializare sau dezindustrializare, care nu prea există în aceste comentarii.

3.Am să revin la un subiect clasic de patrimoniu industrial : Moara lui Assan. Este un obiectiv industrial special din mai multe puncte de vedere şi arată foarte simplu modul în care este tratată o clădire de patrimoniu ca aceasta, veche din 1853, fără a fi încărcată de vina unui întreg regim comunist acuzat adesea şi pe drept cuvânt de industrializare forţată. Aşa că există puţină speranţă ca fostele fabrici şi uzine din timpul regimului comunist să fie salvate într-un mod sau altul (reconversie după anumite criterii; există o lege a monumentelor – la aplicarea ei mai trebuie lucrat, altfel cum se explică ce se întâmplă la Moara lui Assan). Chiar aşa, ce se întâmplă la Moara lui Assan? Pe internet există articole şi imagini destul de multe pe acest subiect mai ales începând din 2006, din partea ziarelor, blogurilor, pe wiki, you tube şi alte pagini de internet, la diferite televiziuni [2].

[1] http://levantul.wordpress.com/2011/03/21/de-la-fabrici-si-uzine-la-parcari-si-magazine-cateva-cuvinte-despre-niste-demolari-la-brasov/;http://www.galatiorasulpericulos.blogspot.com/; http://www.criticatac.ro/5097/patrimoniul-industrial/.

[2] http://romuluscristea.wordpress.com/2009/09/11/furturi-si-distrugeri-la-moara-lui-assan/#more-5027; http://exploratorurban.wordpress.com/2010/07/04/moara-lui-assan/; http://stirileprotv.ro/stiri/social/moara-lui-assan-cladire-de-patrimoniu-a-cazut-prada-hotilor-de-fier-vechi.html; http://wikimapia.org/#lat=44.4521941&lon=26.1231279&z=17&l=0&m=s&v=9; http://ro.wikipedia.org/wiki/Moara_lui_Assan; http://www.euromusees2001.org/Esemplari/Ru/Assan.pdf; http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-6063513-oamenii-strazii-proprietarii-nepasatori-duc-ruina-moara-lui-asan-simbolul-colentinei-secol-19.htm; http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti_A_mai_cazut_o_bucata_din_Moara_lui_Assan_0_187181729.html; http://gamezplayi.wordpress.com/2011/02/24/moara-lui-assan/; http://www.youtube.com/watch?v=QdfXvQckqAs.