luni, 25 octombrie 2010

3 DH-200 A

Uzina de utilaj petrolier ,,1 Mai” Ploieşti a produs începând cu 1963 un nou tip de instalaţie pentru foraj numit 3 DH-200 A. Într-un articol de epocă se precizau caracteristicile acestei instalaţii de foraj : avea o viteză de operare mai bună, ceea ce o făcea mai economică, avea prevăzută capacitatea de a prepara, depozita şi asigura circulaţia noroiului în exploatare, utiliza convertizoare hidraulice, reducând greutatea şi dimensiunile instalaţiei şi folosea hidrocicloanele în sistemul de curăţire.
Trebuie precizat că 3 DH-200 A este o instalaţie de foraj. Adică este formată din mai multe utilaje : turlă [1] rabatabilă de tip ,,A”, trei motoare diesel de câte 700 CP, două pompe de noroi [2] de tipul 2 P.N.-800 A (pompă duplex), troliu de foraj [3]. Instalaţia de foraj poate fi folosită atât pentru explorarea cât şi pentru exploatarea, zăcămintelor de ţiţei sau gaze.

[1] Construcţie realizată deasupra găurii de sondă ce este folosită ca element de sprijin în diversele operaţiuni din timpul exploatării unei sonde.
[2] Noroiul de foraj este un amestec de argilă şi apă, folosit în timpul săpării găurii de sondă.
[3] Dispozitiv folosit pentru ridicarea sau deplasarea încărcăturilor, cu ajutorul unui cablu înfășurat pe una sau mai multe tobe.

Sursa : ,,Viaţa economică”, anul I, 1963, numărul 8, p. 3.