duminică, 29 august 2010

Săpunuri şi detergenţi

Ministerul Industriei Chimice a luat măsuri începând cu 22 noiembrie 1982 pentru creşterea producţiei la săpunul de toaletă şi pentru creşterea cantităţii care se desface prin reţeaua comercială. Pentru anul 1983 s-au programat 39000 de tone.
Interesant mi se pare ceea ce se preciza în articolul 4 al Decretului Consiliului de Stat nr. 427 din 20 noiembrie 1982 :

,,Avînd în vedere că preţurile actuale la săpun şi detergenţi nu acoperă cheltuielile, producţia acestora nefiind rentabilă, din care cauză unităţile economice înregistrează pierderi şi nu sînt interesate în realizarea cantităţilor stabilite, preţurile de producţie şi desfacere se îmbunătăţesc potrivit prevederilor prezentului decret”.

Orientarea economiei spre producerea în principal a mijloacelor de producţie în locul bunurilor de consum a fost atât de pronunţată încât a creat un sistem defectuos, ce nu mai putea să funcţioneze fără a fi schimbat din rădăcini. Decretul la care facem referire se înscrie într-o suită de acte legislative care încercau să prelungească agonia sistemul economic în felul lui : creşterea preţurilor la anumite bunuri de consum pentru a le face rentabile.
Printre săpunurile cu preţurile modificate amintim : săpunul de toaletă superior (9 lei, bucata la 130 grame), săpunul de toaletă superior pentru hoteluri (3 lei, bucata la 2 grame), săpun ,,Cheia” de toaletă (5,25 lei, bucata de 130 de grame), săpunul de rufe (bucata de 200 de grame la 5 lei).
Şi pentru detergenţi se prevedeau noi preţuri. Am să mă limitez la a arăta sortimentele care primeau modificări ale preţurilor : detergent granulat de tip Eldet pentru spălări universale, detergent granulat de tip Unitim pentru spălări universale, detergent granulat de tip Detim pentru spălări grele, detergent granulat de tip Astral pentru spălări grele, detergent granulat de tip Perlan pentru spălări fine, detergent granulat de tip Dero-Automatic pentru maşini de spălat automate, detergent granulat de tip Trial pentru înmuiere şi detergenţi lichizi pentru spălări de uz general.

Sursa
: Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, partea I, nr. 107, Decret al Consiliului de Stat nr. 427 din 20 noiembrie 1982.